Obejrzyj niespełna 3-minutowy lub przeczytaj instrukcję (poniżej filmu), żeby dowiedzieć się jak korzystać z zestawu.
<iframe width="853" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/F5S9CXfl4RE?rel=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
Przygotuj kawę. Na jedną porcję slowpresso potrzebujesz co najmniej 4 łyżeczki. W sitku mieści się 8.
- Włóż papierowy filtr do sitka i zalej go wrzątkiem. Filtr przyklei się i nie przepuści fusów.
- Wsyp zmieloną kawę do sitka. Możesz lekko potrząsnąć, żeby równo się ułożyła. Nie ugniataj!
- Woda do parzenia nie powinna być wrzątkiem. Dobra temperatura to ok. 90°C.
- Parzenie zacznij od zwilżenia kawy małą ilością wody. To ważny etap, wpływa na smak kawy. Cała powierzchnia kawy powinna być lekko wilgotna.
- Teraz zalej kawę wodą. Powoli i delikatnie, małym strumieniem. Niech woda spływa po ściance sitka, nie bezpośrednio na kawę. Po zalaniu przykryj pokrywką.
- Gdy w sitku nie ma już wody, kawa jest gotowa. Parzenie powinno trwać 4–12 minut, zależnie od ilości wody, ilości kawy i stopnia jej zmielenia. Gotowy ekstrakt przelej do filiżanek.
Chcesz delektować się mocnym i gęstym slowpresso? Zamów swój zestaw parzenia kawy: