Czym posłodzić kawę? Na pewno nie cukrem!
Uwielbiam kawę. Piję mocną i czarną. Nie taką malutką na jeden łyk, lecz duże espresso, podwójne lub potrójne, czasem nawet większe. No i mam problem – mocna gorzka kawa, nawet najlepszej jakości, mi nie smakuje. Inne powody, dla których słodzę? Na co dzień nie jem nic słodkiego, oprócz niewielkiej ilości owoców. Cóż mam zrobić, słodzę kawę. Ale oczywiście nie cukrem! Od kiedy osiem lat temu przestałam używać cukru do kawy, przetestowałam kilka zamienników cukru. Teraz dzielę się z Wami wnioskami i piszę, czym można posłodzić kawę zamiast cukru i który z zamienników uważam za najlepszy,Ceramiczny zestaw do parzenia mocnej kawy
Pomysł na unikatowy prezent dla siebie lub kogoś ❤️
Łatwo zrobisz pyszną, esencjonalną kawę, o zbalansowanym smaku i aromacie.
Słodzenie kawy aspartamem
ASPARTAM IG (indeks glikemiczny): 0, prawie bez kalorii
Na samym początku używałam aspartamu – słodzika syntetycznego . Nie byłam świadoma, że ma on właściwości szkodliwe dla organizmu. Zarzuca się mu, że ma właściwości rakotwórcze, może powodować migrenę i nasilać depresję, może prowadzić do zaburzeń aktywności niektórych przyjmowanych leków. Co prawda żadne badania nie wykazały jednoznacznie, iż aspartam jest szkodliwy, ale naukowcy się o to spierają. Gdy na rynku polskim ukazały się słodziki naturalne, natychmiast o nich pomyślałam, że mogą mojemu organizmowi mniej szkodzić, a nawet pomagać.
Wniosek: zrezygnowałam z aspartamu ze względu na jego potencjalną szkodliwość.
Słodzenie kawy miodem
MIÓD IG: 60, kalorie: średnio 320 kcal/100 g.
Miód rozpuszczony w temperaturze powyżej 60°C traci wszystkie właściwości zdrowotne, zostaje tylko wysoki indeks glikemiczny i kalorie. Kawę zazwyczaj słodzimy gorącą.
Wniosek: szkoda miodu! Zdecydowanie lepiej zrobisz, jeśli po wypiciu gorzkiej kawy, zjesz te dwie łyżeczki na deser.
Słodzenie kawy ksylitolem
KSYLITOL IG: 8, kalorie: 240 kcal/100 g.
Próbowałam słodzić ksylitolem, ale to rozwiązanie również miało wiele wad. Używałam go w takiej ilości jak cukru, czyli w moim wypadku dwie łyżeczki. Kaloryczność była spora – ok. 30 kcal. Ksylitol nie jest tani, słodzenie kilka razy dziennie dwoma łyżeczkami tego słodzika wychodzi dość drogo. Dodatkowo ksylitol ma właściwości przeczyszczające.
Wniosek: ksylitol można stosować, ale z dużym ograniczeniem.
Słodzenie kawy stewią
STEWIA IG: 0, kalorie: 133 kcal/100 g.
Stewia ma bardzo niski, prawie zerowy indeks glikemiczny. Kawa jest wystarczająco słodka (dla mnie) po posłodzeniu jej trzema tabletkami stewii (0,208 kcal). Wzięłam pod uwagę wartości smakowe i właściwości zdrowotne. Stewia jest pomocna m.in. w leczeniu nadciśnienia oraz cukrzycy typu 2, na działa też antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
Wniosek: stewia jest najlepszym zamiennikiem cukru! Słodzę moją dużą, mocną kawę trzema tabletkami stewii.
Ps. Stewia, której używam, ma takie dodatki, jak wypełniacze i regulatory kwasowości.
Inne pomysły na słodzenie kawy
Ostatnio odkryłam kawę z Baileysem, czyli irlandzkim likierem na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao. Jest rewelacyjna! Baileys ma jednak w sobie bardzo dużo cukru (i sporo alkoholu), więc przyjemność picia takiej kawy zostawiam na szczególne okazje.
A może by tak… przestać słodzić kawę?
Był czas, że kawy nie słodziłam. Przyzwyczaiłam się do picia gorzkiej kawy około miesiąca. Ale warto było! Po miesiącu poczułam, że nie posłodzona kawa ma wspaniały smak.
Wniosek: radzę tobie i sobie, pij kawę bez żadnych słodkich dodatków! To jest to najlepsze i najwygodniejsze rozwiązanie.
Ceramiczny zestaw do parzenia mocnej kawy
Pomysł na unikatowy prezent dla siebie lub kogoś ❤️
Łatwo zrobisz pyszną, esencjonalną kawę, o zbalansowanym smaku i aromacie.