Zaznacz stronę

Obejrzyj niespełna 3-minutowy lub przeczytaj instrukcję (poniżej filmu), żeby dowiedzieć się jak korzystać z zestawu.

<iframe width="853" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/F5S9CXfl4RE?rel=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Przygotuj kawę. Na jedną porcję slowpresso potrzebujesz co najmniej  4 łyżeczki. W sitku mieści się 8.

  1. Włóż papierowy filtr do sitka i zalej go wrzątkiem. Filtr przyklei się i nie przepuści fusów.
  2. Wsyp zmieloną kawę do sitka. Możesz lekko potrząsnąć, żeby równo się ułożyła. Nie ugniataj!
  3. Woda do parzenia nie powinna być wrzątkiem. Dobra temperatura to ok. 90°C.
  4. Parzenie zacznij od zwilżenia kawy małą ilością wody. To ważny etap, wpływa na smak kawy. Cała powierzchnia kawy powinna być lekko wilgotna.
  5. Teraz zalej kawę wodą. Powoli i delikatnie, małym strumieniem. Niech woda spływa po ściance sitka, nie bezpośrednio na kawę. Po zalaniu przykryj pokrywką.
  6. Gdy w sitku nie ma już wody, kawa jest gotowa. Parzenie powinno trwać 4–12 minut, zależnie od ilości wody, ilości kawy i stopnia jej zmielenia. Gotowy ekstrakt przelej do filiżanek.

Chcesz  delektować się mocnym i gęstym slowpresso? Zamów swój zestaw parzenia kawy:   

Zapas papierowych filtrów do Slowpresso

Ceramiczny zestaw do parzenia kawy

Slowpresso ręcznie malowane